You are currently viewing Προβλήματα όρασης; Δεν είστε μόνοι!

Προβλήματα όρασης; Δεν είστε μόνοι!

Περίπου 66% περισσότεροι είναι οι μύωπες Αμερικανοί τη δεκαετία που διανύουμε, σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1970, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.

Η μυωπία αναπτύσσεται όταν οι οφθαλμοί έχουν λανθασμένη εστίαση, με αποτέλεσμα τα μακρινά αντικείμενα να εμφανίζονται θολά. Το συνηθισμένο αυτό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με γυαλιά ή φακούς επαφής ή με διαθλαστική χειρουργική.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί περισσότεροι Αμερικανοί εμφανίζουν μυωπία και, προς το παρόν, πραγματικά δεν ξέρουμε πώς να προλάβουμε τη μυωπία, δηλώνει η Dr. Susan Vitale του Εθνικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου. «Είναι σημαντικό να γίνονται τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις από ειδικό» προσθέτει.

Η μελέτη του Εθνικού Οφθαλμολογικού Ινστιτούτου

Η Dr. Susan Vitale και συνάδελφοί της χρησιμοποίησαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για την Υγεία και τη Διατροφή (NHANES) για να συγκρίνουν το ποσοστό των μαύρων και λευκών Αμερικανών, ηλικίας 12 έως 54 ετών, με μυωπία, τις περιόδους 1971-1972 και 1999-2004. Και στις δύο περιόδους χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες μέθοδοι για τον καθορισμό της μυωπίας.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 25% των Αμερικανών 12-54 ετών είχαν μυωπία το 1971-1972, ενώ το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει σε 42% την περίοδο 1999-2004.

Η συχνότητα της μυωπίας ήταν περίπου 66% υψηλότερη τη δεύτερη περίοδο από ό,τι την πρώτη, επισημαίνουν οι ερευνητές στο Archives of Ophthalmology.

Τα ποσοστά μυωπίας αυξάνονται σε πολλές χώρες

Το εύρημα αυτό δεν μας εκπλήσσει, αναφέρει η Dr. Vitale, καθώς αναφορές από την Ασία, την Αυστραλία, την Αφρική και το Ισραήλ δείχνουν ότι η συχνότητα της μυωπίας αυξάνεται σε αυτές τις περιοχές. «Είναι κάτι που το γνωρίζαμε εδώ και λίγο καιρό, αλλά είναι η πρώτη φορά που το μετρήσαμε τόσο προσεκτικά στις ΗΠΑ» προσθέτει.

Οι διαφορές στα ποσοστά μυωπίας ήταν εκπληκτικά για τα άτομα μαύρης φυλής, στα οποία τα ποσοστά του 1999-2004 ήταν υπερδιπλάσια αυτών της προηγούμενης περιόδου. Στα άτομα λευκής φυλής, τα ποσοστά του 1999-2004 ήταν 63% υψηλότερα. Τα ποσοστά μυωπίας στους άνδρες και τις γυναίκες ήταν 64% και 63% υψηλότερα τη δεύτερη περίοδο, σε σχέση με την πρώτη.

Άγνωστα τα ακριβή αίτια της μυωπίας

Αν και τα ακριβή αίτια της μυωπίας είναι άγνωστα, υπάρχουν αρκετοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου, όπως η πρόωρη γέννηση ή τα γονίδια. «Αν οι γονείς είναι μυωπικοί, τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μυωπία» εξηγεί η Dr. Vitale.

Έχουν γίνει μελέτες που εξετάζουν κατά πόσο η μυωπία συνδέεται με δραστηριότητες που εστιάζουν σε κοντινή απόσταση, όπως το διάβασμα, η δουλειά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή η χρήση μικρών ηλεκτρονικών συσκευών. Πρόκειται για μια «λογική» πιθανότητα, σχολιάζει η Dr. Vitale, δεδομένου ότι οι συνήθειες εργασίας και ψυχαγωγίας έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη από την Αυστραλία, επισημαίνει η Dr. Vitale, βρήκε ότι τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους έχουν μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από μυωπία. Στους εξωτερικούς χώρους ο φωτισμός είναι διαφορετικός και τα μάτια εστιάζουν σε μακρινά αντικείμενα και όχι σε κοντινά. Και οι δύο αυτοί παράγοντες μπορεί να έχουν επίδραση στον κίνδυνο μυωπίας.

Το κόστος της μυωπίας

Αν και η μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα με γυαλιά ή φακούς επαφής, το κόστος της για έναν πληθυσμό είναι μεγάλο, δεδομένης της υψηλής συχνότητάς της, αναφέρουν οι Vitale και συν. στην εργασία τους. «Αν 12% των ατόμων 12-54 ετών έχουν μυωπία, το ετήσιο κόστος είναι πάνω από 2 δισ. δολάρια – αν το ποσοστό αυτό αυξηθεί σε 37%, το κόστος αυξάνεται σε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια» επισημαίνουν.

Ο καθορισμός των παραγόντων κινδύνου για μυωπία που μπορούν να τροποποιηθούν θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη οικονομικών στρατηγικών παρέμβασης, καταλήγουν οι ερευνητές.

Πηγή:

Reuters