You are currently viewing Εντοπίσθηκαν τρία γονίδια που συνδέονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Εντοπίσθηκαν τρία γονίδια που συνδέονται με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν όχι ένα ούτε δύο, αλλά τρία γονίδια που συνδέονται με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία αποτελεί το κύριο αίτιο οπτικής βλάβης και τύφλωσης σε ηλικιωμένα άτομα.

Σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή της μελέτης Anand Swaroop από το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμού των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Ann Arbor, η ισχυρότερη γενετική συσχέτιση με την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας εντοπίσθηκε στο χρωμόσωμα 22, κοντά σε ένα γονίδιο που ονομάζεται αναστολέας της μεταλλοπρωτεϊνάσης 3 (TIMP3).

«Οι γονιδιωματικές μελέτες συσχετισμού απαιτούν μεγάλους αριθμούς ασθενών προκειμένου να εντοπισθούν σημαντικές γενετικές συσχετίσεις. Η επιτυχία της προσπάθειάς μας οφείλεται σε μια ευρεία επιστημονική συνεργασία που κατέστησε εφικτή τη χρήση δειγμάτων DNA και την ανάλυση των γονιδιωμάτων περισσότερων από 18.000 ατόμων», δήλωσε ο Dr. Paul A. Sieving, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οφθαλμού των ΗΠΑ.

Τα νέα ευρήματα, που παρουσιάζονται στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των παραλλαγών στο DNA που προβλέπουν τον ατομικό κίνδυνο για ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών θεραπειών, κατέληξε ο Dr. Sieving.

Πηγή: United Press International